Софийската градска прокуратура е подала молба до Обединените арабски емирства за разпит

...
Софийската градска прокуратура е подала молба до Обединените арабски емирства за разпит
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура поиска да разпита Васил Божков онлайн

Софийската градска прокуратура е подала молба до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец по формирано дело за изнудване. 

Във връзка с необходимостта да бъдат годно извършени опорочените дейности по разследването, подхванати от проверяващ орган към Групово дело " Национална полиция ", се организират дейни дейности по разследване, като се правят разпити на поемни лица, прави се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други очевидци, оповестяват от Прокуратурата. 

Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „ Международен “, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит посредством видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец, учредена на правилото на реципрочност. Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ.

Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на подобен тип разпит съгласно тяхното законодателство. Единствено по този ред е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства.  

В хода на следствието предстоят разпити и на други очевидци, които имат отношение към разследваните условия по досъдебното произвеждане, се показва в известието на прокуратурата. 

Припомняме, че вчера бизнесменът Васил Божков потвърди пред журналисти чрез видеоконферентна връзка от Обединените арабски емирства, че на 8 март т.г. е дал показания пред Европейската прокуратура по случая. Той още един път уточни, че е получавал закани, че бизнесът му ще бъде погубен, в случай че не извършва настояванията им, както и че е предавал разнообразни суми персонално на Горанов и Арнаудова. Божков съобщи, че не е знаел авансово за задържането на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, както и на някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, за които предприемачът твърди, че е бил рекетиран от тях.

Васил Божков, против който са повдигнати 19 обвинявания за разнообразни закононарушения, напусна България през януари 2020 година, с цел да не бъде арестуван, и живее в Обединените арабски емирства. Самият Божков твърди, че съдът там е отказал на българските управляващи да извърши настояването на неговата екстрадиция. Дружеството на Божков " Ню Геймс ", провело лотарийни игри, съди България в Страсбург за претърпени вреди, откакто активността му беше прекъсната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР